dinsdag, december 14, 2004

Afgezaagd

't Is weer zover. Een boom in de living geplant en er lichtjes en ballen en slingers in gehangen, met eronder een romantische uitbeelding van het kerstverhaal.
En alles en iedereen om je heen dringt je -willen of niet - kerstsfeer op: buiten word je overdonderd met kerstbomen en kerstlichtjes en honderden ordinaire kerstmannetjes die huizen beklimmen (geef mij maar een eenvoudige kerstkrans aan de deur). Maar ook binnen laat het je niet los: in de winkels moeten swingende hohoho-kerstmannen de klant verwelkomen (ik loop ervan weg) en liggen de koelvakken volgestapeld met gepluimde kalkoenlijken, ongegeneerd 'bloot'gesteld. Thuis mag je de radio niet aanzetten of je wordt compleet geïndoctrineerd met de meest afgezaagde kerstliedjes van het millennium (tja, niet alleen 'kerstbomen' worden nu massaal afgezaagd). Zelfs StuBru ontsnapt niet aan "Do they know it's Christmas time" (JAAHAAAA !!! Ik wéééééét het nu onderhand wel al!) - en denk maar niet te ontsnappen door de tv op te zetten, want daar krijg je gegarandeerd 'Home Alone' voorgeschoteld, kookprogramma's met kalkoenen en ander koelbloedig afgeschoten wild, interieurtips met kitcherige kerstversiering, het wordt/is kerst in 'Familie', in 'Thuis', in 'Kaat en Co', kortom in iedere denkbare en ondenkbare soap...
Zelfs op 't werk doen ze eraan mee: iedereen congé tussen Kerst en Nieuw!

Overdaad schaadt en zeker als je in oktober al de eerste kerstboom/-man tegen het lijf loopt... de ene vindt het oergezellig en de ander gruwt ervan. Voor mij mag een beetje, niet overdrijven, zoals toen ik vroeger mijn kamer per sé moest versieren met lichtjes en ballen en een ministalletje en kerstboompke en slingers en een prul alhier en aldaar, of zoals diene gast in Afrit 9 die 2 weken congé pakt om zijn huis bomvol te versieren, en daarna nog eens 2 weken congé om 't weer allemaal op te ruimen, vreselijk toch, zo'n kerstmanie.
Maar wie is er tegenwoordig nog een echte christen? Wie weet nog waar het eigenlijk allemaal om draait? Wie weet nog wat de advent is?
Men vergeet haast dat alle kleinere schoolvakanties draaien om gebeurtenissen in het katholieke geloof (dat komt goed uit natuurlijk).
Het IS wel gezellig natuurlijk, samenzijn met vrienden en familie, in verlof zijn, pakjes geven en krijgen, lekker eten, ... maar het moet o zo'n pijn doen als je alleen bent, als je een dierbare verloren hebt, of gewoon geen geld om mee te doen met de massa, of zelfs geen eten...
Lieve help, ik begin ook al een beetje te zagen... of zet ik u juist aan het denken? Dan kun je misschien nog even dit bekijken: Band Aid - Do they know it's Christmas time.

Geen opmerkingen: