zaterdag, april 09, 2005

Kinder- en jeugdsentimenttelevisie

Soms heeft een mens er ne keer nood aan om zich terug te trekken in verleden, op schattenjacht naar diepbegraven herinneringen, om ze even te koesteren en dan weer voor een tijdje op te bergen, zich ervoor behoedend dat de herinnering aan het recente weerzien, de originele herinnering zou verdringen. Dat zou zonde zijn.

Maar heel even piepen naar de alledaagse zichtbare dingen uit je verleden, je heel even in een moment proberen in te leven, dat is rustgevend en wekt positieve gevoelens op.
Het internet is hierbij zo'n goed hulpmiddeltje, vooral dan wat televisieseries betreft. Je herontdekt en je ontdekt programma's die, diep verstopt onder een dikke laag stof ergens in je geheugen, toch nog een vage herinnering oproepen.

En ergens rijst het vermoeden: vroeger was het toch veel beter, veel gezelliger en rustiger. Je beseft weer dat er voor een kind helemáál geen realistische 3D-effecten in moeten voorkomen: met eenvoudige middeltjes werd een wereld gecreëerd en als kind, naïef als je bent, geloof je álles. Van de mini-mensjes in het Sprookjestheater tot en met het duikbootje en de superneppe kleurrijke visjes en zeepaardjes in Carolientje.
Nu is er het vreselijke Kids-top-20, nerveuze flitsende Japanse kutseries à la Pokémon, het onnozele gekwek en geknor in Big & Betsy, en het gedoe van Spring (oh gruwel, die liedjes!).
Merlina, Mik-Mak-en-Mon, Jacobus en Corneel: stijf en 'gemaakt', maar als nog-geen-tiener ga je daar volledig in mee, toch?
Niet dat er tegenwoordig geen kwaliteitsprogramma's meer worden gemaakt, maar toch. Vroeger was alles beter, ons eigen jeugdsentiment haalt de bovenhand. Zullen ook de Heleens, Ewouts, Luna's en Ambers van nu over 20 jaar zeggen.

Hmmm... word ik nu ook al zo'n ouwe zeur? Ik zou er úren kunnen over doorbomen. Sorry.
Zet u dan nu gemakkelijk, spoel uw mond voor de vele ooohs en aaahs... dan komt hier de beloning in de vorm van 2 URL's! (doelgroep: geboortejaren 1969 -> 1985)
http://users.skynet.be/Timo/jeugdsentiment.htm (Vlaams)
http://www.kindertv.org/index.php (Hollands)

Zo heb ik Seabert en Teddy Ruxpin uit mijn vergeetput opgevist, en Tom & Tina zegt me héééél vaag ook nog wel iets. Maar Carolientje, Sprookjestheater & Liegebeest waren toch wel mijn toppers.

Graag jouw reactie: wat was jij compleet vergeten? Wat waren je lievelingsprogramma's en waarom?


1 opmerking:

Anoniem zei

waaaw
ik vond en vind Het SprookjesTheater ongelooflijk fantastisch goed. Vooral de spoken in het kasteel!!!
Leve het jeugdsentiment