zaterdag, juli 11, 2009

KeuzesKeuzesKeuzes

Als je weet dat ik al een uur nodig heb om in de winkel een kleur van schoenen te kiezen (en zelfs achteraf nog twijfel of ik toch niet beter dat ánder kleur had gekozen), dan kun je nagaan hoe vreselijk het wel niet is voor mij om dingen te kiezen die er écht toe doen.
En dan gaat het nu nog enkel om materiële zaken, waarvan een prijs bepaald is, maar toch.

Een huis kopen (en vooral als je van nul start) gaat gepaard met heel wat administratieve en andere rompslomp die ineens op je afkomt en waardoor ik momenteel een beetje 'overwhelmed' wordt, om nog maar te zwijgen van het feit dat alles geld kost... (weet je meteen waarom we niet bouwen)...
Het huis hebben we al (beslissen was daarentegen niet zo heel moeilijk om het ons beide meteen 'lag')

Maar er moet ook
a) aan vanalles en nog wat gedacht worden om 'in orde' te zijn en je huis leefbaar te maken
b) binnen elke kostenpost nog eens een keuze gemaakt worden

Zal ik eens het lijstje aflopen? Een (check) wil zeggen dat het inmiddels geregeld is!

- lening: (check) bij welke bank? Vast of variabel? Welke bedrag, welk percentage, welke formule, hoeveel jaar? Hoeveel in extra kosten? Registratiekosten, notariskosten, dossierkosten,...
- schuldsaldoverzekering:(check) bij welke instelling? Hoeveel percent gedekt? Samen of apart?
- brandverzekering: (check) welke instelling? Nemen we diefstalverzekering, familiale? Met of zonder rechtsbijstand? Voor hoeveel is de inboedel verzekerd? Welke voorwaarden vermeldt het contract?
- elektriciteit: (check) welke maatschappij? Welk soort contract?
- internet, tv, telefonie: (check) bij wie? Welke 'pack'? Met of zonder digitale tv en/of telefoon? Met daarbinnen nog een aantal opties...
- gsm: welke operator? (check) Welke 'pack'? (jaja, als enige 29-jarige op deze planeet heb ik nog geen eigen gsm, kom ik nu in de geschiedenisboekjes?)
- meubelen: (check) nieuw of tweedehands? Goedkoop of naargelang volledige goesting?
- huishoudtoestellen: welke wasmasjien? Welk strijkijzer? Welke stofzuiger? Welke microgolf? Welke diepvriezer? Welke... ?
- emmers, wc-borstels, vuilbakjes, bestek, borden, glazen, mixer, kookpotten, keukengerei...
- wat ben ik nog vergeten?

Op den duur wordt het allemaal een beetje veel en zie je de bomen door het bos niet meer (of is het 'zie je het bos door de bomen niet meer'?). Zoveel aanbieders, en zoveel keuze binnen de aanbieders. Jamaar, begin er maar eens aan hé!
Je kan dankbaar zijn dat je bijna alle keuzes simpelweg via internet kan beslissen, maar vroeger, ach vroeger, toen was het allemaal veel eenvoudiger. Eén telefoonmaatschappij, één elektriciteitsmaatschappij, een paar banken, vijf soorten strijkijzers en de Sarma. Punt.
Je kan erover discuteren of je liever monopolie of een uitgebreid keuzeaanbod hebt, maar het tweede is nu eenmaal alomtegenwoordig dus of je nu wil of niet, kiezen zúl je. En of je nu gaat voor de goedkoop of de extra opties die het duurder maken, het gras zal altijd groener zijn aan de overkant. Face it.
Aaaarrrgh nog zoveel te regelen en over 3 weken al kunnen we intrekken!
En daarna moet het moeilijkste nog komen: "wat eten we vandaag" ?

Voilà, hart gelucht, nu ga ik even verder surfen bij Electrabel, Eandis, Nuon, Essent, Belpower, Lampiris, Luminus, Proximus, Mobistar, Base, Belgacom, Telenet, Ethias, Federale, ING, Axa, KBC, Mercator, Eldi, Krefel, krzssrksrkzksksqsss... *kortsluiting*

1 opmerking:

hilde zei

an, tijd om even over te switchen naar je ijsland fotos en je ziet zo weer het bos door de bomen! succes met je "gedoe".